RistoHuovinen Ideologioista vapaata ajattelua

Vladimir Putin voi ratkaista Pohjois-Korean konfliktin

 

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen - tai oikeastaan Pohjois-Korean ja muun maailman välinen konflikti näyttää olevan umpikujassa. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on yrittänyt pysäyttää Pohjois-Korean johtajan, Kim Jong-unin ydinaseohjelman. Alku näyttikin lupaavalta ja ensimmäinen kokous sujui hyvin. Seuraava tapaaminen Vientamin Hanoissa ei sujunut enää yhtä hyvin, vaan neuvottelut ajautuivat umpikujaan. Syy neuvottelujen pysähtymiseen on selvä, Trump ei voi perääntyä vaatimuksista ydinaseriisunnan suhteen ja Kim ei uskalla luopua ydinaseista, koska pelkää tämän jälkeen tapahtuvaa hyökkäystä maahansa. Tämä hyökkäys johtaisi hänen kannaltaan samanlaiseen lopputulokseen, jonka Irakin johtaja Saddam Hussein koki USA:n hyökätessä Irakiin. Saddam hakattiin henkihieveriin ja tämän jälkeen hänet hirtettiin länsimaisen sivistyksen saavuttaessa Irakin.

Lienee selvää, että täydellisessä valta-asemassa oleva Kim ei halua kokea Husseinin kohtaloa, vaan hän pyrkii turvaamaan asemansa pitämällä kiinni ydinaseista ja aikoo pikemminkin lisätä niiden määrää asemansa turvaamiseksi.

Tässä tilanteessa pelikentälle astelee herra Vladimir Putin. Putin voi olla avain siihen lukkoon, jonka jumi estää tällä hetkellä konfliktin ratkaisun Pohjois-Korean ydinaseiden suhteen. Miten sitten Putin voi asian ratkaista? Oman käsitykseni mukaan niin, että hänestä tulee osapuoli neuvotteluihin, joissa hän voi esimerkiksi tarjota turvallisuustakuut Yhdysvaltoja vastaan Pohjois-Korealle sitä vastaan, että se luopuu ydinaseistaan. Venäjä olisi uskottava vastapeluri Yhdysvalloille ja tämän takia Kim uskaltaisi luopua ydinaseista ilman, että hänen tarvitisisi pelätä tämän jälkeen tapahtuvaa Yhdysvaltojen ja Naton hyökkäystä Pohjois-Koreaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että neuvottelut ovat umpikujassa ja tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Pohjois-Korean ydinaseohjelma tullaan pysäyttämään jotenkin. Käytännössä vaihtoehdot ovat neuvottelujen jatkaminen tai ydinsodan käynnistyminen. Paras ja toimivin keino estää ydinsota näyttää olevan juuri nyt Venäjän ja Vladimir Putinin astuminen näyttämölle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Kim Jong-Unia kiinnostaa hänen dynastiansan jatkuvuus, ja niin pitkään kun hänellä on ydinaseita hänen dynastiansan on turvassa ulkoisilta uhkilta. Minkä ihmeen takia hän luopuisi ydinaseistaan? Minä en näe yhtään järkevää motiivia siihen. Turvatakuilla ei ole yhtään mitään merkitystä, varsinkin kun ne ovat diktaattorilla jonka suku on alistanut kansaansan kohta 100-vuotta.

Luulen että Kim Jong-Un on oikeasti hyvinkin pitkälti viimeisiä ihmisiä jotka haluavat käyttää ydinasetta niistä joille se on mahdollista. Hänellä on varmaan kaikki mahdollinen tällä hetkellä Pohjois-Koreassa, hänellä ei olisi yhtään mitään minuutteja sen jälkeen kun ensimmäinen ohjus havaittaisiin.

Kim Jong-Un veti/vetää Trumppia kuin pässiä narusta, Trump ei ole saanut yhtään mitään aikaiseksi, paitsi VALTAVASTI näkyvyyttä herra diktaattorille. Putin on toki ihan eri tason peluri, eikä hänen aikeistaan oikein ota selvää.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Syy miksi Kim Jong-unin on pakko luopua ydinaseistaan on se, että USA, tai muukaan maailma eivät hyväksy Pohjois-Korean ydinaseohjelman jatkumista. Kim on itse sanonut, että hän havittelee samanlaista ydinasearsenaalia, kuin mitä USA:lla, tai Venäjällä on. Käytännössä tällöin puhutaan noin 7000 ydinaseen arsenaalista. On selvää, että tämä tullaan estämään ja ohjelman ei anneta jatkua.

Trumpin ansio on siinä, että hän on ylipäätään lähtenyt neuvotteluihin. Tämä on ainoa tapa estää sota Pohjois-Koreassa, joka tarkoittaisi käytännössä miljoonien ihmishenkien menetystä ja ydinaseiden käyttöä. On nimittäin varmaa, että jos Pohjois-Koreaan hyökättäisiin, laukaisisi Kim ydinaseensa välittömästi. Jos Hillary Clinton olisi valittu USA:n presidentiksi, hän ei olisi neuvottelemaan lähtenyt, vaan maailma olisi jo tällä hetkellä nähnyt sodan, jossa käytetään ydinaseita.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Hänen ei ole pakko tehdä enää mitään, koska kukaan ei häntä voi enää mihinkään pakottaa.

Enpä ole vakuuttunut että Clinton olisi sinne hyökännyt, ja jos hän olisi sinne hyökännyt niin Soul olisi tuhoutunut tykistökeskitykseen minuuteissa(tämä lienee suurin syy miksi Kimien dynastia on saanut hallita tähän asti). Muistaakseni P-Korealla ei ollut toimivaa ydinasetta kun Trumpin kausi alkoi, voin olla väärässäkin.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #3

Trumpin lähtökohta neuvotteluissa lienee se, että hän antaa Kimille 2 vaihtoehtoa, joko luovut ydinaseista ja jatkat maasi johdossa tai sitten jatkat ydinaseiden kehittämistä ja me tulemme ja lopetamme ohjelmasi. USA kykenee kyllä pakottamaan Kimiä. Sellaista vaihtoehtoa, jossa Kim jatkaisi vallassa ja valmistaisi valtavia määriä uusia ydinaseita ei ole.

Mitä taas tulee Hillary Clintoniin, niin en vain näe häntä samassa tapaamisessa Kimin kanssa. Pitää muistaa, että Obama ei kyennyt diplomatiaan ja tapaamiseen edes Putinin kanssa, miten Clinton olisi tätä taustaa vasten kyennyt neuvottelemaan Kimin kanssa? Tässä konfliktissa on 2 vaihtoehtoa, joko se, että Kim luopuu ydinaseistaan, tai se että ydinaseohjelma lopetetaan sotilaallisesti. Nyt Putinin astuminen areenalle voi mahdollistaa luopumisen ydinaseista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

"tai se että ydinaseohjelma lopetetaan sotilaallisesti."

Nyt sitten vain esität konkreettisia keinoja miten tuo toteutetaan edes joten kuten siististi. Vai minkälainen uhriluku laitetaan (sadoissa tuhansissako arvioit että mennään vai pistetäänkö suoraan miljoonat peliin)? Kyllä on jenkeilläkin pitkälti miettimistä ennen kuin tuollaiseen menevät... Ja johan he ovat ehtineet vuosikymmeniä miettimään ilman sotilaallista vastausta - ja silloin Pohjois-Korealla ei edes vielä ollut ydinaseita, toisin kuin nyt.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen Vastaus kommenttiin #7

Näinpä se taitaa juurikin olla. Joku olisi voinut olla sitä mieltä että Soul on hyväksyttävä menetys siitä että Kimit laitetaan kuriin. Enpä usko että se Ydinsota taas on kenekään mielestä hyväksyttävää, ja muuta sotilaallista keinoa tuskin on, ja jos on niin ei ole kauaa.

Pohjois-Korea voi ottaa käyttöön vaikkapa samanlaisen ydinasedoktriinin kuten vaikkapa Britannialla ja Ranskalla muistaakseni on. Eli rakentaa sukellusveneitä jotka kykenevät tekemään kostoiskun havaitsemattomasta paikasta.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #9

Ongelma on juuri tuossa, eli Pohjois-Korea on tällä hetkellä vielä mahdollista pysäyttää, mutta jos tilanteeseen ei nyt puututa, voi sillä olla jonkin ajan kuluttua niin paljon ydinaseita, että sen pysäyttäminen voi olla mahdotonta. Tämän takia vaihtoehtoa, jossa ydinohjelma jatkuu nykyisellään ei ole olemassa.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #7

Ei hommaa voida mitenkään siististi toteuttaa. Sota pitää aloittaa valtavalla ja yhtäaikaisella iskulla kaikkiin tiedettyihin ydinasekohteisiin Pohjois-Koreassa. Tässäkin on ongelmia, sillä kaikki kohteet tuskin ovat tiedossa ja tarkkaa ydinaseiden määrää tuskin tietää kukaan. Luultavasti ensi-iskun uhrien määrä voi olla miljoonissa. Jos kaikkia ydinaseita ei saada tuhotuksi heti, voi Pohjois-Korea laukaista ydinaseen heti tämän jälkeen kohti USA:ta, Japania tai Etelä-Koreaa. Jo yksikin suurkaupunkiin osuva ydinkärki aiheuttaa miljoonia kuolleita.

Toisaalta Pohjois-Korea on uhkaillut suoraan Yhdysvaltoja ja kyseinen maa ei anna syntyä tilannetta, jossa omaisiaan koirille syöttävä diktaattori saa käsiinsä kymmeniä ydinaseita, jotka yltävät Yhdysvaltoihin. Tämän konkreettisen ja alati kasvavan uhan takia USA:n on saatava ydinaseohjelma pysäytettyä tavalla tai toisella. Muuta vaihtoehtoa ei nähdäkseni ole.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"
Miten sitten Putin voi asian ratkaista? Oman käsitykseni mukaan niin, että hänestä tulee osapuoli neuvotteluihin, joissa hän voi esimerkiksi tarjota turvallisuustakuut Yhdysvaltoja vastaan Pohjois-Korealle sitä vastaan, että se luopuu ydinaseistaan.
"

Samanlaiset "turvatakuut" kuin Venäjä antoi Ukrainalle? Voipi olla että Kimille on turvallisinta pysytellä ydinaseissa, jos seuraavaksi paras vaihtoehto on noin huono.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Voi myös olla, että Kimillä on tuoreessa muistissa Gaddafin, Husseinin ja muiden USA:n valheisiin uskoneiden ja tämän takia tapettujen johtajien kohtalo. Näiden esimerkkien takia hän ei luota Yhdysvaltojen puheisiin. Putinin turvatakuut voisivat rohkaista Kimiä luopumaan ydinaseista ilman pelkoa USA:n hyökkäyksestä ja omasta kuolemantuomiosta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tai Kim vain luottaa ydinasekorttiin ja traditionaaliseen neuvotteluiden sun muiden asioiden pitkittämisiin kuten ennenkin - ja miksei luottaisi. Yhtäkään ydinasevaltaa ei ole saatu toistaiseksi pakotettua poistamaan ydinaseitaan kokonaan. .. ei puheilla eikä muuten. Vapaaehtoisesti kai voisi joku valtio poistaa ydinaseensa, mutta tuskin yksikään näistä nykyisistä ydinasevaltioista.

Mikäli Iran kehittelee ydinaseen, niin siinä kohtaa voin itsekin arvella mm. jenkkien puuttuvan tilanteeseen jopa sotilaallisesti - moninaisista syistä.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #8

Toisaalta kovin moni ydinasevalta ei ole uhkaillut suoraan Yhdysvaltoja ja niiden johdossa ei ole ollut veljiään murhaavia diktaattoreja.

Kim voi luottaa siihen, että prosessia voi pitkittää ja ydinaseohjelmaa voidaan jatkaa kaikessa rauhassa. Antaako USA sitten näin tapahtua on kokonaan toinen kysymys.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

En edelleenkään usko USAn hyökkäävän P-Koreaan noilla syillä, vaan hoitavan asian muutoin. Kim on paljon puhetta, vähän tekoja (paitsi törkeän haitallinen omille kansalaisilleen.. raukkaparat mutta ei voi kamalasti auttaa ilman suuria menetyksiä... heidän olisi hoidettava asia pääosin itse, se on toki vaikeaa).

Yllä kuvailemasi miljoonien kuolonuhrit eivät ole kovin innostavia.. Ja olisivat luultavasti turmiollisia kummalle tahansa suurelle puolueelle USAssa, kannatuksen osalta. Eiköhän siinä meinaan menisi yhdysvaltalaisia myös enemmän kuin Irakin sodissa.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #20

Toki Kim ei varmasti halua aloittaa sotaa käyttämällä ydinasetta missään tapauksessa, sillä tämä olisi hänen valtansa loppu. USA puolestaan välttää hyökkäystä viimeiseen asti aiemmin mainittujen syiden takia.

Toisaalta USA ei voi laskea Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa niin pitkälle, että se muodostaisi kohtuuttoman uhan Yhdysvalloille. Tämän tapahtumista voi tuskin kumpikaan USA:n puolue sallia.

Yksi mahdollisuus voi olla ydinaseohjelman jäädytys. Pohjois-Korea saa pitää muutaman ydinaseen, joista ei ole USA:lle uhkaa, mutta ne pitävät hyökkäyskynnyksen riittävän korkeana. Hyväksyykö USA tätä vaihtoehtoa, asiaa lienee mahdotonta arvioida.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #22

"Yksi mahdollisuus voi olla ydinaseohjelman jäädytys
"

Jäädytys ja jäädytys :) älä nyt.
Tuohan on ollut p-korean 101 taktiikka jo vuosikymmenet. Sillä jallitti vanhan Bushin, jallitti Clintonin, samoin nuoremman Bushin, jallitti Obaman ja miksei nyt yhden Trumpinkin. Lupauksia, neuvotteluita, lupausten rikkomisia, jatkoneuvotteluja, taloussaartoja ilman vaikutusta ja lisää keskusteluja.
En pidä Pohjois-Korean johdosta, mutta tavallaan kyllä hienosti vedättävät kaikkia ja nyt jo ydinaseita hallussa ja vedättävät edelleen.
Miksi lopettaa, kun keino selvästikin toimii. En edes laita turhaa kysymysmerkkiä edelliseen. Ja lopulta Kim voi pitää valtansa, haareminsa ja mistä nyt sattuu pitämäänkin..... ja juhlia kansalaistensa edelleen kuollessa uhrautuvasti hallintonsa puolesta. Kuka sanoikaan elämän olevan reilua.. Noh, kuolema tietenkin tasoittaa kaikille asiat lopulta.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #24

Tilanteessa ei ole oikeastaan kuin huonoja vaihtoehtoja. Olet kyllä mitä luultavimmin oikeassa, että ydinaseohjelman jatkaminen tai sen pysäyttäminen eivät ole neuvottelupöydällä, vaan ainoa mahdollisuus on saada ydinaseet pois Kimiltä tavalla tai toisella.

Toki niitä ei varmasti saada pois, jos turvatakuita ei Pohjois-Korealle saada. Eikö ne ydinaseet ole hommattukin juuri sen takia, että niiden pelko estää USA:n hyökkäyksen.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Korjataan yksi yleinen virhekäsitys:

Ukrainalla ei koskaan ollut ydinaseita. Sen alueella oli NL:n aikaisia ydinaseita, mutta Ukrainalla ei ollut niiden laukaisukoodeja käytettävissään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kahden pelkästään alueellisesti suuren roistovaltion johtajalla on tuskin paljoa valtaa loppupeleissä kun riitaa aletaan ratkoa. Kiina, Japani, Etelä-Korea ja USA ovat ne mahdit jotka sanelevat miten homma hoidetaan. Mikä tahansa noista maista laittaisi yksinkin Pohjois-Korean kivikaudelle. Jenkit tarvitsevat tähän vain yhden laivasto-osaston eli ei juuri muuta.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Kyllä kai Venäjä on aseellisesti mitattuna suurvaltio?

Hyökkäyksessä Pohjois-Koreaan lienee myös sellaisia asioita, joihin ei voida valmistautua ja niiden takia hyökkäystä pyritään välttämään viimeiseen asti. Ongelmina hyökkäyksessä näen esimerkiksi sen, että jos maan noin 20 ydinasetta tuhotaan USA:n tulimerellä, niin paljonko tässä kuolee ihmisiä. Lisäksi ydinlaskeuma voi muodostua ongelmaksi, eikä se tunne valtioiden rajoja. Ongelma voi olla myöskin Pohjois-Korean kansa, joka on tunnetusti aivopestyä. Miten tällainen kansa reagoi hyökkäykseen? Sotiiko se sokeasti johtajansa puolesta viimeiseen mieheen, vai onko suuren johtajan palvonta teeskentelyä. Lisäksi edessä olisi joka tapauksessa valtava humanitaarinen kriisi, jossa varsinkin Kiinaan tulisi miljoonia pakolaisia. Pakolaisten tulo lienee ongelmallista monella tapaa, kun he tulevat maasta, jossa kansalla on sairauksia ja täysin toinen elämäntapa kuin maassa, johon he pakolaisina menisivät.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Venäjä on enää alueellinen suurvalta ydinaseista huolimatta.

Onko kukaan muuten koskaan luotettavasti todennut että Pohjois-Korealla olisi ensimmäistäkään ydinasetta? Se on tehnyt kokeita mutta onko se saanut niitä kehitettyä asetasolle? Kun maa kaatuu aikanaan, en yhtään ihmettelisi, jos paljastuisi kaikkien aikojen vedätys eikä ainoatakaan ydinasetta edes läheisesti muistuttavaa tekelettä löytyisi.

Ainoa syy miksi maata voi pitää vaarallisena, on sen Souliin ulottuva iso tykistö- ja raketinheitinmäärä. Heiltä voi odottaa siviiliväestöön kohdistuvaa massiivista sotarikosiskua joten maan kanssa tulee olla tarkkana.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #16

Kieltämättä tuo USA:n luotettavuus hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden maiden aseistuksen arvioinnissa ei ole ollut kovin hyvällä tasolla.

Pohjois-Korea on toki itse uhonnut ydinaseillaan, eli tämä erottaa sen Irakista, jonka kemiallisista aseista kertoivat vain hyökkäyksen suunnittelijat. Mitä tulee Pohjois-Korean ydinaseisiin, niin tiedämme ainakin tämän:

"Vuoren vajoamasta uutisoinut yhdysvaltalainen sanomalehti Washington Post kertoo, että kuluneen viikon aikana valmistuneiden mittaustulosten perusteella räjäytyksen voimaksi on arvioitu jopa 250 kilotonnia. Jos lukema pitää paikkaansa, pommi oli lähes 17 kertaa suurempi, kuin Japanin Hiroshimaan vuonna 1945 pudotettu ydinpommi."
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tutkimuslaitos...

Tässä lukemisen arvoinen Putinin haastattelu tilannetta koskien:

https://www.ksml.fi/ulkomaat/Putin-Pohjois-Korea-t...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #17

Itse olen joskus lukenut radioaktiivisista vuodoista mittausalueilla mikä viittaisi ydinkokeisiin. Kannattaa silti muistaa erottaa ydinkoe ydinaseesta. Monta kertaa kokeista on pitkä matka toimivaan aseeseen.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä ja sitten aseen pitää olla vielä tarkka ja sen pitää muodostaa uhka, jota vaikka USA:n ilmapuolustus ei kykene torjumaan.

Tässä vielä linkki, jossa on arvioitu eri armeijoiden vahvuudet. Kärjessä USA, toisena Venäjä ja kolmantena Kiina. Mielenkiintoinen asia koskien tätä keskustelua on se, että linkin mukaan maailman sotilasmäärältään suurin armeija olisi Pohjois-Korealla, jopa 6 445 000 sotilasta, siis noin 6,5 miljoonaa. Tässä linkki:

https://nordic.businessinsider.com/here-are-the-wo...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #18

Lähinnä se juttu että optimoivat sen riittävän pieneksi että voi lennättää raketilla matkan päähän. Se ei ihan toimi jos lentokoneella lennättävät jonkun linja-auton kokoisen möykyn.

Tämä oli haastavaa ennen muinoin mutta nykyään tuskin kun supertietokoneet on lähes ilmaisia

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Riippuen p-korealaisten aivopesun onnistumisesta (olettaisin että edes kohtuullisesti onnistunut), niin kyllä sodasta saataisiin helpohkolla muutamat miljoonat kuolonuhrit tavalla tai toisella. Ja jos saavat edes yhden ydinaseen onnistuneesti pamahtamaan siviilialueelle, niin siinä on hyvä alku uhrien määrän kasvulle.

Huomautettakoot ihan varmuuden vuoksi etten toivo tuollaista. Ihmisillä on joskus taipumus käsittää toisten kirjoitelmia väärin.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Ei sotaa varmasti kukaan toivo. USA tai kukaan muukaan valtio ei myöskään varmasti halua sotaa 6,5 miljoonaa aivopestyä sotilasta sisältävää armeijaa vastaan. Saattavat olla niin aivopestyjä, että ovat valmiit taistelemaan viimeiseen mieheen. Tai sitten eivät ole.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eivät taistelisi tietenkään kaikki ja ilmaa lienee noissa luvuissa. Yhtä kaikki, ei niissä tarpeeksi ole ilmaa että se tilannetta muuttaisi hyökkäykselle myönteiseksi. Tai sitten jenkit todellakin menisivät all-in ja maailma saisi kauhistella.

Liki koko hallinnon salamurhaaminen kai voisi olla yksi keino, mutta eiväthän jenkit onnistuneet siinä edes yhden Fidel Castron kohdalla, ja silloin yritystä kai sentään oli.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Veikkaisin, että USA ei halua ottaa Kimiä hengiltä. Syy, miksi luulen asian olevan näin on se, että hän on kuitenkin suhteellisen nuori ja hän on myös opiskellut ulkomailla, eli hän on nähnyt sen miten asiat muualla ovat.

Tällainen henkilö luultavasti arvioidaan paremmaksi neuvottelukumppaniksi, varsinkin jos Kimin salamurhan jälkeen hänen tilalleen nousisi joku ikänsä Pohjois-Korean armeijassa toiminut vanhempi sotilasjohtaja.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Eiköhän Pohjois-Korean ydinaseohjelma ole täysin venäläisten käsissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset