Suomen ei tule liittyä sotilasliitto Natoon

 

Pieni, mutta äänekäs joukko kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon. Valtaosa, eli noin 80% suomalaisista vastustaa jäsenyyttä ja syyt tähän ovat selvät. Olemme harjoittaneet koko sotienjälkeisen ajan puolueettomuuspolitiikkaa, jonka ansiosta olemme saaneet olla rauhassa ja kauppaa on käyty niin Venäjän kuin lännenkin kanssa.

Suomessa on aina tiedetty, että Venäjän ärsyttämisestä ei seuraa meille mitään hyvää, tämän tiedämme jo historiamme kautta. Suomessa on aina osattu ottaa huomioon se, miten Venäjä näkee asiat ja Venäjän näkökulman huomioiminen on ollut yksi merkittävä asia ulkopoliittisesta linjastamme päätettäessä.

Suomen kannalta ei ole mitään järkevää syytä pyrkiä Naton jäseneksi. Viimeistään Ukrainan kriisi todisti meille sen, että pyrkimyksemme olla ärsyttämättä Venäjää on toimiva ratkaisu, kun taas Venäjän päävihollisen, Naton tuominen Venäjän rajojen tuntumaan aiheuttaa jopa sotilaallisen yhteenoton. Moskova sijaitsee noin 300 kilometrin päässä Itä-Ukrainasta ja tämä lienee ollut yksi syy, miksi Venäjä päätti toimia kuten se Itä-Ukrainassa toimi. Suomen itäraja on noin 200 kilometrin päässä Pietarista, joka on Venäjälle niin tärkeä kaupunki, että siitä puhutaan Venäjällä toisena pääkaupunkina. Jos Suomi pyrkisi Naton jäseneksi, Venäjä toimisi luultavasti aivan samoin, kuin se toimi Ukrainassa. Tätä taustaa vasten Nato-jäsenyyden hakeminen olisi täyttä typeryyttä.

Jos Suomi menisi Natoon ja onnistuisi pääsemään sinne ilman Venäjän vastatoimia, niin ongelmat eivät loppuisi tähän. Venäjä on jo nyt – johtuen Suomen taloudelle erittäin haitallisista pakotteista – korvannut tuontia Suomesta omalla tuotannolla ja tuontia on lisätty myös muista maista. Naton tuominen lähelle Pietaria johtaisi Venäjän-viennin pysyvään tyrehtymiseen ja muutaman sadan kilometrin päässä itärajasta olevat Pietarin ja Moskovan markkinat menetettäisiin pysyvästi. Tämä olisi suuri ongelma, sillä Suomen tulevaa talouskasvua on helpoin saada aikaan suurista ja lähelläolevista markkinoista.

Tämän lisäksi Venäjällä ei olisi enää mitään intressiä pitää rajojaan kiinni Suomeen pyrkiviltä turvapaikanhakijoilta ja tämän takia rajojemme yli voisi vyöryä jopa suurempia määriä tulijoita vuodessa, kuin vuonna 2015 nähtiin. Tämä on erityinen ongelma siksi, että Suomen ja Venäjän välinen raja on EU:n ulkoraja, jonka takia kaikki Venäjältä tänne tulevat ovat EU:n Dublin III -asetuksen mukaan Suomen vastuulla. Jos reitti Venäjältä Suomeen muodostuu uudeksi pääreitiksi turvapaikanhakijoille, voi maahamme vyöryä vuodessa jopa satojatuhansia turvapaikanhakijoita Venäjän kautta, jos ryhdymme sitä ärsyttämään.

Suomi hyötyy hyvistä Venäjä-suhteista monin tavoin. Saamme Venäjältä edullista energiaa ja vientialueena Venäjän potentiaali on suuri. Ukrainan kriisiin tulee löytää ratkaisu ja pakotteista tulee tämän jälkeen pyrkiä eroon. Hyvät suhteet Venäjään tulee palauttaa ja tästä koituu Suomelle suuria hyötyjä. Erityisesti hyvistä Venäjä-suhteista hyötyy Kaakkois-Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu