RistoHuovinen Ideologioista vapaata ajattelua

Mitä politiikan tulisi olla - ja mitä se on tällä hetkellä?

 

Eduskuntavaaliehdokkaana päätyy usein tilanteisiin, joissa kansalainen tulee kertomaan näkemyksiään Suomen asioista. Nämä näkemykset ovat moninaisia, mutta varsin usein tulee kuulleeksi järkeviä ja hyviä ehdotuksia. Esimerkiksi eräs kansalainen esitti, että ruuan ALV pitäisi poistaa ja hän ehdotti myös autonrenkaiden ALV:stä luopumista. Molemmissa ehdotuksissa on mielestäni paljon hyvää ja molemmat ovat ainakin vakavan harkinnan ja perusteellisen pohdinnan arvoisia asioita.

Tästä politiikassa on lopulta pohjimmiltaan kyse. Ehdotuksista ja asioista, joita viisaasti muuttamalla Suomi saadaan paremmaksi paikaksi olla ja elää. Politiikassa mukana oleville henkilöille tulee vastaan asioita koskevia päätöksiä, joiden hyväksyminen tai torjuminen muuttaa yhteiskuntaamme joko parempaan tai huonompaan suuntaan.

Yksi tällainen asia on Sote. Poliitikkomme ovat veivanneet ja vatvoneet asiaa jo niin kauan, että jo vahvempiakin hirvittää ja loppua asialle ei ole näköpiirissä. Tässäkin tulisi ottaa järki käteen ja hoitaa asia kaikkien kannalta parhaalla tavalla. Itse toimisin niin, että perustaisin asiaan hyvin perehtyneistä henkilöistä koostuvan ryhmän, joka saisi miettiä Suomeen mallin, jossa terveydenhoidostamme karsittaisiin päällekkäisyydet ja joka tuottaisi tarvittavat palvelut mahdollisimman edullisella ja kustannustehokkaalla tavalla. Tämän jälkeen poliitikkojen tehtäväksi jäisi varmistaa tosiasioihin ja omaan ymmärrykseensä nojaten, onko tarjottu malli paras mahdollinen ja jos se sitä olisi, tulisi kyseinen malli toteuttaa.

Tällä hetkellä poliittinen järjestelmämme ei kuitenkaan toimi näin. Vaaleissa valitaan edustajiksemme muutama ryhmä eri ideologioita edustavia puolueita. Tämän jälkeen politiikkaa ryhdytään tekemään näiden ideologioiden pohjalta. Tämä asetelma tuottaa lopputuloksen, jossa päätökset tehdään ideologioiden pohjalta ja terve järki jää käyttöä vaille. Sama syy vesittää myös onnistuneiden ja järkevien uudistusten tekemisen; kun jo lähtökohta uudistukselle on se, että valmistelu tehdään ideologisen sekamelskan pohjalta, ei lopputuloskaan voi olla tämän takia hyvä ja onnistunut.

Politiikan on perustuttava siihen, että päätökset ja uudistukset tehdään tosiasioiden ja poliitikon oman todellisuuskäsityksen pohjalta. Tämä lähtökohta tuottaa tulevaisuuden, joka on nykyistä parempi. Jos tätä muutosta ei kyetä tekemään, on tulevaisuutemme entistä synkempi. Näin yksinkertainen tämä asia lopulta on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset