RistoHuovinen Ideologioista vapaata ajattelua

Rationaalinen ajattelu on otettava poliittisen päätöksenteon pohjaksi

 

Paavo Haavikko sanoi aikoinaan, että konsensuksen vaihtoehto on rationaalinen ajattelu. Akateemikko osasi asettaa sanansa hyvin. Suomen politiikan suurin ongelma on se, että monipuoluejärjestelmä tuottaa maahamme hallituksia, jotka muodostuvat ideologisesti erimielisistä puolueista, joiden välille sitten muodostetaan hallitus. Tämä hallitus ryhtyy vaalien jälkeen toteuttamaan politiikkaa, jossa pyritään toteuttamaan joitakin osia kustakin ideologiasta, joita hallituksessa olevat puolueet edustavat.

Tämä johtaa siihen, että hallitusohjelma muodostuu jo lähtökohtaisesti epärealististen ideologioiden pohjalle. Kun näistä vielä muodostetaan hallitusneuvotteluissa sopimalla (riitelemällä) jonkinmoinen sekametelisoppa, ei lopputulos voi olla muu kuin epäonnistuminen.

Sama ongelma koskee asioita, jotka putkahtavat hallituksen päätettäviksi hallituskauden aikana. Kun eteen tulee jokin asia tai päätös, siitä ei päätetä rationaaliseen ajatteluun pohjautuen, eikä Suomen etua huomioida lainkaan. Päätökset tehdään ideologian pohjalta ja kun näin toimitaan, ei järki pääse mukaan päätöksentekoon.

Suomen menestys on rakentunut historiassamme vaikuttaneiden päättäjien ansiosta. Urho Kekkonen ja J.K Paasikivi edustivat päättäjätyyppiä, joka aina tehdessään päätöksiä pohti asiat järkeä käyttäen ja päätökset tehtiin aina Suomen etu huomioiden. Tähän samaan tapaan tehdä päätöksiä täytyy Suomessa palata.

Kun mietimme tulevaa hallitusta, ei järjenkäytön varaan linjansa perustavia puolueita näy gallupien kärkipäässä. Tällä hetkellä vahvimmin pääministerin tehtävään on tyrkyllä SDP:n Antti Rinne, joka on täysin ideologioiden sokaisema henkilö, joka lupailee kaikille kaikkea täysin vastuuttomalla tavalla.

Jos tarkastellaan Rinteen lupauksia, niin hän lupailee miljardeja sinne ja tänne, vaikka valtiontaloutemme on tälläkin hetkellä alijäämäinen. Rinteen ja SDP:n linja on se, että valtion menoja paisutetaan miljardeilla ja samaan aikaan maamme rajat avataan kehitysmaalaisille, joista vain kolmasosa oppii työllistymiseen riittävän kielitaidon, joista työssä käy vain noin 10% ja jotka ovat jopa 17-kertaisesti yliedustettuina raiskaustilastoissa.

Rinteen linjassa ei ole mitään visiota siitä, miten Suomen talous saadaan tasapainoon, tai miten maamme hyvinvointi turvataan tulevaisuudessa. Tilanne on käytännössä se, että vastuuttomasti rahaa kaikille lupaileva pölhöpopulisti on gallup-kärjessä, vaikka hänen linjansa vie Suomen konkurssiin viimeistään seuraavan taantuman koittaessa.

Paavo Väyrynen edustaa sitä kekkoslaista ja paasikivimäistä rationaalista ajattelua, jonka avulla Suomen talous saadaan tasapainoon ja jonka avulla maamme tulevaisuus on turvattu. Suomen poliittinen järjestelmä tulee muuttaa sellaiseksi, että jo hallitusta muodostettaessa ohjelma laaditaan niin, että sen pohjana on realistinen käsitys menoista ja tuloista. Ohjelma tulee rakentaa niin, että talous pysyy tasapainossa ja velkaantuminen pysähtyy.

Kun eteen tulee yllättäviä päätöksiä, on ne tehtävä rationaaliseen ajatteluun pohjautuen. Jos rajallemme tulee kymmeniätuhansia muslimeja, on pohdittava ennen rajan avaamista, mihin heidän maahan päästämisensä todella johtaa. Jos arvio on se, että ongelmia ilmenee, on rajojen pysyttävä kiinni. Samaa harkintaa olisi pitänyt jo käyttää niin EU:n, kuin euronkin suhteen. Jos olisimme kuunnelleet Väyrystä ja Esko Seppästä euron suhteen, ei Suomea olisi koskaan euroon liitetty. Jos päätöksiä tehdään jatkossakin ideologisin perustein, saatetaan Suomi viedä osaksi EU:n liittovaltiota ja kun virheellinen päätös on kerran tehty, on sitä vaikea perua. Hyvä esimerkki tästä on EU, Suomen irrottaminen siitä on todella vaikeaa, vaikka se järkevää olisikin.

Seuraavissa vaaleissa voimme antaa mandaatin Rinteen linjalle, jossa valtionvelka paisuu, koulutetut ihmiset ryhtyvät pakenemaan entistä suumemmissa määrin tästä verohelvetistä ja kun rajamme ovat vielä auki, muodostuu yhtälö taloudellisesti täysin kestämättömäksi.

Voimme myös valita toisin ja muuttaa päätöksentekoa niin, että järkeville ihmisille annetaan mandaatti järkevien ja Suomen edun mukaisten päätösten tekoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset