RistoHuovinen Ideologioista vapaata ajattelua

Suomen kaivos Oy voisi ratkaista Suomen talouden kestävyysvajeen

 

Suomen talous on tälläkin hetkellä alijäämäinen ja taloutta ei olla saamassa tasapainoon tulevina vuosina. Pikemminkin näyttää siltä, että kestävyysvaje paisuu ja kulut kasvavat jatkuvasti. Samaan aikaan tulojen määrä ei näytä juurikaan kasvavan. Kansalaiset verotetaan jo henkihieveriin ja veroja ei voida enää lisätä. Jostain pitäisi saada lisää rahaa.

Esitän ratkaisuksi ongelmaan Suomen kaivos Oy:n perustamista. Kyseinen valtionyhtiö toimisi kaivosalalla ja sen toimesta hyödynnettäisiin Suomen maaperässä olevat rikkaudet. Tämä yhtiö voisi keskittyä kaikkein tuottavimpien ja rikkaimpien esiintymien louhintaan ja hieman vähemmän tuottavat esiintymät voisi kenties jatkossakin antaa yksityisten yritysten käyttöön.

Suomen maaperässä on valtavasti rikkauksia. Muutamia esimerkkejä. Geologian tutkimuskeskus löysi Rautalammilta skandium-esiintymän, jonka rahallinen arvo on jopa 34 miljardia. Suomen maaperästä löytyy myös kultaa noin 5,6 miljardin edestä, kuparia maassamme on 19 miljardin edestä ja sinkkiäkin on 3,2 miljardin edestä. Suomesta löytyy myös muita suuria esiintymiä, joista saadaan raaka-aineita mm. sähköautoihin.

Eikö olisi kaikkien etu, jos maaperämme rikkaudet saataisiin Suomen ja suomalaisten hyödyksi valtion kassaan?

Suomi voisi toimia kuin Norja öljyn suhteen, eli laittaa maassa olevat rikkaudet hyödyttämään omaa kansaa. Nykyisellään valtio rakentaa yksityiselle yritykselle infran kaivosalueelle ja kouluttaa työvoiman. Tämän jälkeen yritys vie maaperämme miljardit ulkomaille sijoittajien taskuun ja Suomi tai suomalaiset eivät hyödy tästä juuri mitenkään.

Suomen kaivos Oy voisi tuottaa jopa miljardeja selvää rahaa joka vuosi valtion kassaan. Tämä raha ratkaisisi valtion kestävyysvajeen ja sillä saataisiin kuntoon niin koututus, vanhustenhoito kuin monet muutkin yhteiskuntamme ongelmat.

Valtion omistama yhtiö voisi ottaa ympäristön huomioon paremmin kuin yksityinen yritys, joka pyrkii tekemään mahdollisimman paljon voittoa. Valtion omistama yritys huolehtisi ilman ongelmia riittävästä valumavesien puhdistamisesta ja alueen kunnostamisesta toiminnan loppumisen jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Veljeni oli edellisessä eduskunnassa, ja taisi esittää tuon idean silloin. Ei tainnut saada tuulta purjeisiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Suomi voisi toimia kuin Norja öljyn suhteen, eli laittaa maassa olevat rikkaudet hyödyttämään omaa kansaa."

Mutta sehän olisi sosialisimia!! :O

Sussialismia, kuten suomeksi sanotaan...

Risto Huovinen

Jostain Suomen talouteen tarvitaan lisää rahaa ja tämä olisi yksi toimiva keino.

Suomesta myydään myös suuria, jopa tuhansien hehtaarien metsätiloja ulkomaalaisille sijoittajille. Näitäkin valtion kannattaisi ehkä ostaa, sillä metsämaa tuottaa kuitenkin jatkuvasti. Varsinkin suuret tilat karkaavat ulkomaille, koska ne ovat liian suuria yksityishenkilöiden ostettaviksi.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Lienee korkea aika ottaa maa omiin käsiin. Ymmärrys ei riitä siihen että ulkolaiset yhtiöt saavat pääosin repiä hyödyn maaperästämme. (Ja monesta muusta lähteestä.)

Valonpilkettä > Suomalainen kaivosyhtiö Keliber Oy avannee Kokkolan Syväjärvellä euroopan suurimman litiumkaivoksen. Tutkimukset ja rahoitus ovat vielä vaiheessa. Kaivoksen vuotuinen suunniteltu litiumhydroksituotanto olisi 12,5 miljoonaa kiloa. Lisäinfo > https://www.keliber.fi/

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Valtionyhtiöitä myydään verukkeella ettei valtio voi toimia yrittäjänä markkinataloudessa.

Missään tätä ei kielletä ja valtiolla on perustuslaissa velvoite antaa jokaiselle elämiseen tarvittava sosiaaliturva!

On hyvä idea, mutta sijoittajia ja yrityksiä suojelevat puolueet eivät tahdo pelastaa Suomen taloutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset