RistoHuovinen Ideologioista vapaata ajattelua

Vanhustenhoito on laitettava kuntoon

 

Emeritusprofessori Matti Rimpelän mukaan vanhusten kaltoinkohtelu on hyväksytty kaikessa hiljaisuudessa ja on syntynyt harmaa alue, jolla voidaan toimia niin julmasti, että toiminta täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit. Rimpelän mukaan kotihoitoa on lisätty, josta on seurannut se, että laitoksiin tulevat vanhukset ovat entistä huonokuntoisempia. Tämä lisää hoivatyön kuormittavuutta laitoksissa ja toisaalta myös kotihoidossa.

Rimpelän analyysiin on helppo yhtyä, kun lukee uutisia vanhustenhoitoa koskien Suomesta, tai Etelä-Karjalasta. Imatralla 96-vuotias, sokea ja kuuro vanhus kuoli tapaturmassa kotonaan, eikä hänelle oltu myönnetty paikkaa hoitokodista, omaisten useista pyynnöistä huolimatta.

Ongelma kiteytyy siihen, että vanhukset eivät kykene pitämään puoliaan ja tätä on käytetty härskisti hyväksi. Riittämättömästä hoitajamäärästä on tehty normi ja ala-arvoinen hoiva on yleisesti hyväksytty ja vallitseva käytäntö.

Tilanteeseen on pakko puuttua ja ongelmat on laitettava kuntoon. Käytännössä tämä onnistuu niin, että hoitajamitoitus nostetaan riittävälle tasolle ja tämä onnistuu laittamalla vanhustenhoidon resurssit kuntoon. Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7 hoitajan tasolle maksaa noin 200-250 miljoonaa ja tämä ei ole mitenkään mahdoton summa. Nykyinen hallitus on lisännyt maahanmuuton kustannuksiin miljardeja ja vanhustenhoidon ongelmat korjaava raha on helppo säästää näistä rahoista.

Vanhustenhoidon ongelmista ei tule syyttää arvokasta käytännön työtä tekeviä hoitajia. Kun hoitajia on liian vähän, ei työtä voi tehdä kunnolla, vaikka tekisi parhaansa. Kunnollinen hoiva edellyttää riittävää määrää työtä tekeviä käsiä ja näiden palkkaamiseen tarvitaan riittävä summa rahaa. Henkilömitoituksen kuntoon laittaminen lisää myös hoitotyön houkuttelevuutta, nykyisellä mitoituksella työtä ei ehdi tekemään kunnolla ja pahimmillaan on niin kiire, että taukoja ei ehdi pitämään. Kunnollinen ja laadukas hoitotyö vaatii sitä, että työntekijällä on riittävästi aikaa hoitaa työnsä kunnolla.

Tällä hetkellä vanhustenhoito on kriisissä ja pienten ja keskisuurten terveyspalveluihin ei tunnu riittävän rahaa. Tulevaisuudessa tilanne vaikeutuu entisestään, kun iäkkäinen määrä kasvaa vauhdilla. Tällä hetkellä Suomessa on noin 94 000 yli 85-vuotiasta, 20-vuoden päästä heitä on jopa 350 000.

Suomen on pakko ryhtyä käyttämään verovarat omien kansalaisten hyväksi ja vanhustenhoito ja terveyspalvelut syövät tulevaisuudessa entistä enemmän rahaa. Jos haluamme selvitä tilanteesta, on verovarojen käyttöä muutettava. Rahat on pakko käyttää omien kansalaisten hyväksi ja säästöjä on etsittävä muualta, kuten maahanmuuton kuluista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset