RistoHuovinen Ideologioista vapaata ajattelua

Ilmastonmuutos voi ajaa ihmiskunnan umpikujaan

 

Noin 97% tutkijoista on sitä mieltä, että ilmastonmuutos on totta ja se pitää ottaa vakavasti. Itse olen luonnollisesti samaa mieltä tutkijoiden enemmistön kanssa ja suhtaudun ilmastonmuutokseen mitä suurimmalla vakavuudella. Ilmastonmuutosta pidetään tulevaisuuden uhkana, mutta todellisuudessa se on jo käynnissä ja aiheuttaa jo nyt useita merkittäviä ongelmia. Suomessakin edellinen kesä oli poikkeuksellinen helleaaltoineen ja se aiheutti ongelmia mm. maataloudelle huonojen satojen muodossa.

Globaalisti ongelmia voidaan jo nähdä. Kuumina kesinä koralliriutoista on kuollut jopa useita kymmeniä prosentteja. Tämä on ongelma siksi, että noin 25% merien kalalajeista on riippuvaisia koralliriutoista ja jos ne tuhoutuvat ilmastonmuutoksen aiheuttaman merien lämpenemisen takia, tuhoutuvat myös koralliriutoista riippuvaiset kalalajit. Johtaako tilanne pahimmillaan jopa meriekosysteemin romahtamiseen, näin voi hyvinkin käydä.

Afrikassa voimme jo nähdä joidenkin järvien kutistuneen ja tästä seuraa ongelmia paikalliselle väestölle, joka joutuu pahimmillaan lähtemään pakolaisiksi, kun vettä ei enää ole.

Suurin uhka, jonka ilmastonmuutos aiheuttaa, on sen vaikutus ihmiskunnan ja planeetan tulevaisuuteen. Pitkällä aikavälillä ilmastonmuutos uhkaa riistäytyä käsistä ja sitä ei voida enää pysäyttää. Ilmastonmuutosta aiheuttavista aineista tiedämme, että niiden lämmittävä vaikutus on suurimmillaan vasta noin vuosikymmen sen jälkeen, kun ne ovat vapautuneet ilmakehään ja niiden vaikutus ilmakehässä jatkuu tuhansia vuosia.

Jos ilmastonmuutosta ei torjuta, sen jatkuminen voi johtaa ihmiskunnan tuhoutumiseen. Pahimmissa skenaarioissa suuret alueet maapallosta lämpenevät niin paljon, että niissä ei ole yksinkertaisesti ihmisen mahdollista elää. Samaan aikaan sään ääri-ilmiöt tekevät viljelystä lähes mahdotonta ja ruokaa ei saada tuotettua. Hallitsemattoman ilmastonmuutoksen tuhoama maapallo ei kykene elättämään kuin joitain satojamiljoonia ihmisiä.

Jotkut sanovat, että Suomi kuuluu ilmastonmuutoksen voittajiin. Todellisuudessa siinä ei voita kukaan. Emme me oikeasti tiedä, mitä ilmastonmuutos Suomelle aiheuttaa. Jotkut olettavat, että tänne tulee Keski-Euroopan ilmasto ja hyötyisimme tästä monin tavoin. Todellisuudessa asia ei ole näin, sillä vaikka ilmasto muuttuu, ei päivän pituus muutu miksikään ja jos täällä onkin yhtäkkiä useita asteita nykyistä kuumempaa, ei ole mitenkään varmaa, että tästä on mitään etua Suomelle.

Pahimmillaan voi käydä niin, että satotasot huononevat nykyisestä ja muut ongelmat räjähtävät käsiin myös Suomessa. Mitään varmaa tietoa siitä, millainen ilmasto Suomessa tulee olemaan ei ole. Jos aurinko paistaa 20 tuntia päivässä ja on useita asteita nykyistä kuumempi, voi olla, että täällä ei kasva kunnolla mikään.

Ilmastonmuutokseen tulee suhtautua vakavasti ja sen torjumiseksi tulee tehdä kaikki voitava. Suomen tasolla tulee vähentää energian kulutusta asumisen ja autoilun päästöjä vähentämällä. Myös uusiutuviin energiamuotoihin tulee panostaa. Lisäksi teknologiseen kehitykseen tulee panostaa mahdollisimman paljon.

Maailmanlaajuisesti tarvitaan myös toimia. Järkevin ja kenties ainoa toimiva tapa on pyrkiä solmimaan kaikkia maailman maita koskevia sopimuksia, joiden avulla päästöjä voidaan leikata globaalisti. Paras paikka tehdä näitä sopimuksia on YK.

Vaikka aina on olemassa se mahdollisuus, että ilmastonmuutos ei olekaan niin suuri uhka ihmiskunnalle, kuin sen on tällä hetkellä arvioitu olevan, ei tämän kortin varaan voida laskea mitään. Meidän tulee toimia varovaisuutta noudattaen ja tieteen enemmistön näkemys tulee ottaa totuutena ja toiminnan lähtökohdaksi. Ihmiskunnan elämäntapa on joka tapauksessa planeettamme kantokyvyn kannalta kestämätön ja ympäristön tilaa parantavia toimia tarvitaan väistämättä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset