RistoHuovinen Ideologioista vapaata ajattelua

Järjetön keskittämispolitiikka uhkaa lopettaa Suomen talouden kasvun

 

Suomen talouden lupaavasti käynnistynyt kasvu on hyytymässä. Talouskasvu hidastuu ja tilanne näyttää huononevan jatkuvasti. Työpaikkoja on vapaana ja yritykset haluaisivat palkata väkeä, tästä huolimatta talouden kasvu on pysähtymässä.

 

Mistä tämä sitten johtuu?

 

Selkein selittävä syy löytyy ideologisesta väestön keskittämispolitiikasta. Sen harjoittaminen on johtanut tilanteeseen, jossa ihmiset eivät uskalla muuttaa ja ostaa asuntoja pieniltä paikkakunnilta, koska niiden peruspalvelut on ajettu alas. Edellinen hallitus, jossa valtionvarainministeri tuli SDP:n riveistä, leikkasi kunnille maksettavia valtionosuuksia noin 1,5 miljardilla eurolla ja nykyisen hallituksen tekemät leikkaukset ovat aiheuttaneet kunnille noin miljardin tulonmenetykset.

 

Nämä leikkaukset ovat ajaneet pienet kunnat ja kaupungit ahdinkoon. Peruspalveluista on ollut pakko leikata ja kouluja sekä terveyspalveluja on jouduttu vähentämään. Tämä on puolestaan johtanut siihen, että julkiset työpaikat ovat hävinneet pieniltä paikkakunnilta ja tämä on johtanut kuntien näivettymiseen ja asuntojen hintojen laskuun. Julkisten palvelujen alasajo on johtanut myös väestön poismuuttoon pienistä kunnista peruspalvelujen perässä.

 

Tämän kehityksen lopputulos on se, että pienten kuntien tilanne on saatu näyttämään huonolta ja kun väestö on ajettu niistä pois ja palveluja supistetaan pakon edessä, ei uusia muuttajia tällaisiin kuntiin löydy. Tilannetta on pahennettu monin muin tavoin, kuten vähentämällä julkista liikennettä ja keskittämällä koulutusta suuriin kaupunkeihin.

 

Nykyinen kehitys on haitallista myös pääkaupunkiseudulle, jossa asumisen hinta on noussut tasolle, joka ei enää mahdollista tavallisen palkansaajan asunnonhankintaa. Ihmiset eivät tällä hetkellä uskalla ostaa asuntoja keskittämispolitiikan takia tyhjeneviltä pieniltä paikkakunnilta ja kauppoja ei voida tehdä pääkaupungissakaan, koska tavallisen palkansaajan tulot eivät enää asunnon ostoon siellä riitä.

 

Lopputulos tästä Suomelle tuhoisasta keskittämispolitiikasta näyttää olevan se, että asuntokauppa hyytyy koko maassa ja samoin käy myös asuntorakentamiselle. Samalla yritysten työvoiman saatavuusongelmat pahenevat entisestään, koska työvoimaa ei saada väärän politiikan takia niille alueille, joissa sitä tarvittaisiin. Suomen talouden kannalta tilanne johtaa asuntokaupan hyytymiseen ja rakentamisen pysähtymiseen. Tämä taas uhkaa pysäyttää taloutemme kasvun.

 

-Risto Huovinen, kansanedustajaehdokas, Seitsemän tähden liike, Kaakkois-Suomi

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset